Belemmerende overtuigingen

Wat is een belemmerende overtuiging? De naam zegt het eigenlijk al. Een overtuiging over jezelf die je ergens in je leven hebt opgedaan, die je belemmert in je kunnen of in je groei. Vaak gaan deze overtuigingen terug naar je kindertijd, maar je kan ze ook op latere leeftijd op doen.

 Misschien werd je vroeger gepest en heb je nu nog steeds de overtuiging dat je altijd overgeslagen wordt, waardoor je onbewust constant herinnerd wordt aan die oude pijn. Of misschien hebben je ouders er altijd op gehamerd dat het belangrijk is om hard te werken en veel geld te verdienen. Waardoor je nu de overtuiging hebt dat je moet werken om mee te tellen of om succesvol te zijn, terwijl je eigenlijk tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt.

 Belemmerende overtuigingen spelen een grote rol in je onderbewustzijn. Hierdoor loop je vaak vast in hetzelfde patroon. Je wil het een, maar je doet het ander. Deze overtuigingen zijn altijd gekoppeld aan een emotionele blokkade en een gebeurtenis. Wanneer we de blokkade verwijderen, kan je vervolgens ook de overtuiging loslaten.

Ter illustratie nog een paar voorbeelden van belemmerende overtuigingen:

   Ik ben dom

   Ik moet me altijd aanpassen

   Ik heb geen keuze

   Ik zal nooit slagen

   Ik ben ongezond

   Ik word altijd overgeslagen

   Ik ben waardeloos

   Ik ben te oud

   Saboterende delen

   Bijna iedereen heeft last van 1 of meerdere saboterende delen. Een saboterend deel zorgt ervoor dat jij in je comfortzone blijft zitten. Het is een soort beschermingsmechanisme van je onderbewustzijn om oude pijn niet te hoeven voelen. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg gekwetst bent in een relatie, kan het zijn dat je er op een later moment alles aan doet om niet weer gekwetst te worden. Waardoor je juist helemaal geen relatie meer aan durft te gaan. Maar het kan ook zo zijn dat je als kind erg bang bent geweest om te falen, waardoor je nu bijvoorbeeld geen presentaties durft te geven op je werk.

   Saboterende delen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze leiden uiteindelijk allemaal terug naar een emotionele blokkade. Een oude pijn die je liever niet meer wil voelen, maar wel opgeruimd moet worden als je verandering wil.