Manon (1980) heeft last van een allergie voor honden en katten. Normaal kan ze hier prima mee leven omdat ze zelf geen huisdieren heeft. Maar momenteel woont ze tijdelijk bij haar ouders die een hond en een kat hebben. Waardoor haar klachten opspelen; ze heeft last van haar luchtwegen, snotterig en is vermoeid.
De blokkade waar Manon last van heeft, komt uit haar vrouwenlijn. Het is een emotionele bagage die 13 generaties terug is ontstaan bij één van haar voorouders. Welke doorgeven wordt van moeder op dochter.
Het verhaal gaat terug naar de Middeleeuwen; de 12e eeuw om precies te zijn. De voorouder van Manon is hier 34 jaar oud en woont in Frankrijk. Ze was een wijze vrouw, verbonden met de natuur, met veel kennis van planten en hun medicinale krachten. Ze had daarbij ook een hele nauwe band met een roedel wolven die in de omgeving van de gemeenschap woonden.
De mensen om haar heen en dorpsbewoners begrepen niet veel van het contact tussen haar en deze dieren. Waardoor ze steeds meer als anders en niet ‘normaal’ werd gezien. Er werd steeds meer over haar gepraat en mensen werden steeds een beetje angstiger voor haar. Uiteindelijk werd ze verbannen uit het dorp omdat haar connectie met de wolven als heidens werd beschouwd.
Vanaf dit moment leefde de vrouw in angst dat mensen haar misschien kwaad wilden doen. Ze voelde zich afgewezen en niet geaccepteerd. Ze zocht de schuld vervolgens bij haar zelf; had ik moeten verbergen wie ik ben? Of voorzichtiger moeten zijn? Had ik iets kunnen doen om dit voorkomen?
Hier ontstaat de volgende emotionele blokkade; te veel focus op zichzelf met een enorme angst om te falen. Ze is vanaf nu constant op haar hoede en haar innerlijke criticus staat constant aan. Deze blokkade wordt door haar doorgegeven aan haar dochter en die geeft het weer door aan haar dochter, enz. Totdat we bij Manon aankomen.
Voor Manon is dit heel herkenbaar; de angst om te falen en steeds bezig zijn met zichzelf en wat ze beter kan doen of had kunnen doen. Ze voelt zich ook vaak niet geaccepteerd en werkt heel hard om die acceptatie van anderen wel te krijgen. Alleen wordt die behoefte eigenlijk nooit ingevuld. Want in de basis voelt ze de acceptatie voor zichzelf niet.
De allergie voor honden en katten staat dus gekoppeld aan zelfacceptatie. Waarvan de bron zich afspeelt in de Middeleeuwen. Daarnaast zit er ook duidelijke een waarschuwing in; blijf uit de buurt van wolven (honden en katten), want leidt tot verbanning en dat is het ergste wat je kan overkomen.
Nadat de blokkade en de herkomst duidelijk was, hebben we samen de vrouwenlijn opgeschoond en heeft Manon bij alle vrouwen deze emotionele ballast opgeruimd.